selamat datang to my blogspot :Ddh pnt jln 2 singah2 larh dlu yee........nice to see.. nice to follow..hehee~goodbye come again okeyy..see you ^^

Monday, 18 November 2013

KELAB HURU-HARA 13


[Cintai seseorang itu dengan hati, bukan dengan janji]

Jika kamu memancing ikan…
Setelah ikan itu terlekat pada mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu…
Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja…
Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup…
………………..
Begitulah juga…
Setelah kamu memberi banyak HARAPAN kepada seseorang…
Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya…
Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja…
Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatimu…

Jika kamu menadah air biarlah berpada…
Jangan terlalu mengharap pada takunngannya dan janganlah mengangggap ia begitu teguh…
Cukuplah sekadar KEPERLUANMU…
Apabila sekali ia retak, tentu sukar untuk kamu menampalnya semula…
Akhirnya ia dibuang begitu saja…
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya, mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi…
………………..
Begitu juga jika kamu memiliki seseorang…
TERIMALAH seadanya…
Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu ISTIMEWA…
Anggaplah dia manusia biasa…
Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya…
Akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya…
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA, boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya…

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi yang kamu pasti baik untuk dirimu…
Mengenyangkan, berkhasiat…
Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain…
Terlalu ingin mengejar kelazatan…
Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya…
Kamu akan MENYESAL…
………………..
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu…
Menyayangimu, mengasihimu…
Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan orang lain…
Terlalu mengejar KESEMPURNAAN…
Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain…
Kamu juga yang akan MENYESAL…

p.s :  So goodbye, Don't cry and smile…
Those emotional days, I will treat them as a gift and give you them…
So goodbye to the lonely me who once hid in the dark…
I need you...
I need your love again...
ok chow ;) tunggu entry baru yeaa…

Thursday, 29 August 2013

KELAB HURU-HARA 12

Assalammualaikum,,
Jumpa lg kite kt sini yeepiiii…..
Untuk KHH 12 ni aq nk cite psal lawatan yg kitorng wat pada 28 August 2013.. Kitorng g mne? Actually, ade 2 tmpt yg kitorng nk g tp yg satu lg 2 xdpt jwpan… So, kitorang hanya wat lawatan g YAKULT (MALAYSIA) SDN. BHD. Nk smpi sne agak lme gak la dkat 3 ke 4 jam dok kt dlm bas 2 huhu...

Yakult ni mmg menggalakkan kehadiran org2 lua ni wat lawatan kt tmpt diorng… Actually, bg aq ni n salah satu cara diorng nk promote produk diorng kt pengguna… Yakult adalah minuman kultur dimana terdaptnya bacteria hidup yang baik untuk usus kite hahaha dh macam guide utk Yakult plk aq ni.. Pape pn mmg seronok la dtg sne tngk tmpt2 diorng wat air Yakult 2.. Kite dpt tngk dpan2 mata kite sndri camne proses wat air Yakult ni…

Bia gambar bercerita :




 


 sesi taklimat hehe fokus btol..



 ni la kak yg mengiringi kitorng untuk tinjau tmpt Yakult ni..
Thank you..



Dh pusing2 kt tmpt Yakult ni kitorng pn wat lawatan sendri kt Melaka hahaha kitorng pn sempat lg jalan2 kt Melaka 2 sebelum balik ke Johor… Dari tengahari hingga ke malam gak dok kt Melaka ni dok pusing2 Melaka… 

Tangan penat utk menaip bia gambar bercerita :

Turun je kt Melaka tmpt pertama kitorng cari adalah tempat makan... 
maklum la perut dh main keroncong hehe
SEOUL GARDEN
mkn sampi angkat bendera putih
 kt Seoul Garden Mahkota Parade ni :)

 Aktiviti lepas makan.. Bowling kt Mahkota Parade 





tngk 2 camne juara wat balingan hehe yeayy 100 point..lalala~
pekena air lepas pnt lyan bowling :) STARBUCK
 this is MELAKA!!





yeayyyy.....

ok larh nanti korang tunggu entry yg bru keyyy... bye chow~
waiting for the entry yew~

Saturday, 24 August 2013

KELAB HURU-HARA 11

Assalammualaikum,

fuhhhh~ dh berhabuk dh blog ni hehe maklum la dah lama x uruskan blog ni.. sibok je ngan asiment n keje2 lain ni… semakin lama semakin cepat masa b’lalu… antara kita sedar atau x sedar je hehe… eh dh merapu plk dh… Untuk KHH11 ni aq nk cerite psal program yg bru kitorng wat pd 24 Ogos 2013.

Program ni kitorng wat untuk akademik(CCT)… Kitorang wat program ni kt Sekolah Rendah Kong Kong  Laut… Kt mne 2? Kt Pasir Gudang Johor,, bukak google earth la g cari hahaha Bg aq, aq sngat respect ngan sambutn yg diorng bg bile kitorang wat program kt situ walaupn program ni cuma sekejap je…

Kt situ mmg seronok la layan budak-budak ni, even aq sendri plk yg rasa nk jd cam diorng semula hahaha b’mimpi je la~ Aq ni plk mmg suke melayan budak-budak… Klau dgil n nakal 2 biasa la diorang x lari dr benda2 ni,, cume kne tabah je… Layan budak-budak ni kne pndai attract perhatian diorang supaya diorng seronok….

Ckgu2 n guru besar sekolah 2 plk pnye la mesra wlaupn dia xtau pn nme kitorng sume hehe… Bile dok ngan budak-budak ni mmg bnyk la yg dia nk tnye dr kite ni… maklum la klau x kenal maka x cinta hahaha mcm2 yg diorng nk tau… nama sape la, umo bpe la, awek abg mne la,abg dok mne la… Mmg xpnt pn lyn budak-budak ni klau kite btol2 enjoy ngan diorng… Tp klau sape2 yg sikap panas baran 2 mmg kne control sikap 2… Tp panas baran ni mmg bkn sikap aq la…

Wlau ape pn program kitorng b’jln ngan lancar n aq pn cam nk jmpe lg ngan budak-budak ni… Sporting abis diorng bile jumpe ngan kitorng ni… Even aq seronok sgt smpi tbe2 t’pkir nk bg duit rye kt budak-budak ni.. tp bkn semua la yg dpt,, mau bankrup aq hahaha cume sesetengah yg balik lewat 2 aq bg la duit rye… budak-budak ni mmg aktiviti diorng kumpul duit rye ni hahaha  

Kanak-kanak pembimbing masa hadapan… Klau ade umur yg pnjang bole kite b’jmpe lg.... Satu lg yg msih aq ingat bile ade sorang budak ni ckp “klau abg n kak semua dok sni kn best” hohoho terharu gile… Budak-budak ni klau ckp mmg jujur… Dari situ aq dpt rase yg kehadiran kitorng kt situ m’berikn sesuatu pd diorng… 

Tengok la gmbar2 ni :



 antara pelajar yg hadir lg sporting hehe

 

sewaktu m'jalankan aktiviti ngan pelajar


pelajar ni mmg bole d'layankn gak hahaha 


adk perempuan yg kt blkng 2 la(tngk kamera) wat aq t'haru gile dgn kata2 dia

Monday, 3 June 2013

KELAB HURU-HARA 10

Hi allz :)

yeay!!!KHH dh pn  smpi yg ke-10 hahaha KHH ni adalah tempat utk aq borak2 ngan korang lg-2 ngan blogwalking kt blog ni... rndu kt korang2 tu hehe... apa cite utk kali ni? urmm~ KEHIDUPAN...

nampak tajuk mcm bosan je tp relax n chill dlu... setiap sesuatu mesti ada pengajaran di dalamnya lg-2 dlm kehidupan kita... bila kita cuba untuk mengubah hidup kita ke jalan Allah ni,,,pelbagai cabaran yg kte perlu tempuhi... kwn-2 aq pn pnah ckp klu kita menyerah utk berubah ke jalan Allah sama mcm kita menyerah dalam pertempuran... lgpun Allah xkn turunkan ujian yg x mampu dilalui oleh hambanya... tp 1 support sistem aq dh xde but aq kne tetap tabah ngan hidup aq... bak kata mak aq "Allah nk berikn yg lebih baik utk kita jgn sesekali ingkar ngan takdir yg dh ditetapkn...kn tu semua dh ditetapkn oleh Allah". Kata2 dr mak aq ni larh yg wat aq tabah dlm hidup aq kerana mak aq pn salah satu support sistem utk aq gak... :) ILY

Actually,,aq rse sesuatu yg janggal dgn perhubungan aq...bila aq sedar org yg selalu contact ngan aq terus "lost contact" bila aq dh ada relationship... even sebelum ni pn aq rse ada sesuatu yg "connect" antara aq ngan dia(K). Tp utk luahkn perasaan kita bkn sng right? kdg2 kita kne kikis rse mlu dlm diri kita ni huh~ Tp wat masa ni aq msih cuba utk contact dia semula but belum sedia utk terima sesiapa dalam hidup aq... Perasaan aq pd dia pn xdpt utk diterangkn... Adakah ini jodoh aq yg sesungguhnya?... solat istikharah je larh :)



Aq suka pd ayat ni "setiap yg berlaku ada hikmahnya" kerana kita yakin Allah itu Maha Adil dan Maha Mengetahui... Org yg kuat bkn org yg mempunyai badan yg sasa tp org yg mempunyai hati yg tabah...

Ok larh borak-2 kita utk kali ni... now aq nk chow dlu~ Assalammualaikum...

Wednesday, 15 May 2013

KELAB HURU-HARA 9

oh,,,lelaki!!!

Lelaki adalah makhluk yang ego. Namun, lelaki tidak suka menyakiti hati wanita. Lelaki dijadikan Tuhan untuk mejadi khalifah di muka bumi ini. Dan sebagai seorang yang bergelar pemimpin, lelaki memerlukan satu benda yang teramat penting sekali. Benda ini berbentuk perasaan.

Perasaan ini adalah punca lelaki sanggup bergaduh sesama sendiri demi memilikinya. Perasaan ini menyebabkan seorang lelaki sanggup memberi sepenuh kasih sayang dan cinta yang tidak berbelah bagi terhadap wanita.

Sebaliknya, ketiadaan perasan ini akan menyebabkan kaum lelaki dahaga, sehingga pada satu tahap, jika keinginan ini tidak dipenuhi, maka , kaum lelaki sanggup bertindak secara ‘desperate’ demi mencari perasaan ini.

Saya pernah melihat lelaki meninggalkan isteri dan kekasih mereka demi mengejar benda ini. Sungguh saya tidak percaya pada mulanya tetapi hakikatnya seorang lelaki sememangnya memerlukan…
…PENGHARGAAN dari seorang wanita yang bergelar teman hidupnya.

Biar saya terangkan.
Sewaktu mula hangat bercinta dulu, kaum wanita biasanya amat prihatin dengan kecantikan diri- menghiasi diri dengan pakaian cantik, wangian yang menggoda dan mudah ketawa dengan lawak jenaka yang dibuat oleh kaum lelaki.

Hangat. Mesra. Indah….
Sedang masa berlalu, kaum wanita sudah mula bersifat sambil lewa, tidak kisah lagi pilihan pakaian yang sesuai, dan tidak menumpukan perhatian ketika lelaki sedang bercakap. Lawak jenaka yang sewaktu ketika dulu berjaya menghasilkan senyuman tawa riang, sekarang hanya disambuti senyuman ala kadar dan cukup syarat.

Jangan anda salah faham, lelaki tidak akan meninggalkan wanita kerana wanita lain yang lebih cantik dan langsing. Lelaki sebenarnya amat memerlukan penghargaan dari seorang wanita. Penghargaan ini adalah ‘driving force’ dan juga penerimaan terhadap identiti diri seseorang lelaki.

Wanita kadangkala tidak sedar diri mereka sebenarnya menyampai satu mesej separa sedar terhadap lelaki yang berbunyi

“Aku tidak menghargai kau lagi”.
1 Bila lelaki bercakap mengenai impiannya…
Wanita tidak mendengar sebaliknya mengubah topik perbualan.

2 Bila lelaki bercerita mengenai kejayaannya…
Wanita tidak memberi pujian dan galakan yang sewajarnya.

3 Bila lelaki bercerita mengenai kisah dukanya…
Wanita tidak memberi motivasi dan sebaliknya, meluahkan kekecewaannya.

Jika anda seorang wanita, ini tidak bermakna anda harus menjadi hipokrit dalam komunikasi anda dengan pasangan anda. Anda hanya perlu pandai mengimbangi energi negatif dan positif(push and pull) mesej anda agar self-estim pasangan anda tidak runtuh. Anda harus cetuskan keadaan di mana pasangan anda berasa dihargai.

Itulah sebab utama lelaki meninggalkan wanita dan itulah juga sebab lelaki menjadi Sang Kekasih di dalam kehidupan anda jika anda boleh memberinya satu PENGHARGAAN yang ikhlas.

p.s: ini entry copy paste je ok ;)

Saturday, 11 May 2013

RENUNGAN 3


Hidup mmg penuh dengan ujian tp ujian 2 semua bukan utk bebankn kita… Ujian 2 semua utk buatkn kita lbh kuat utk hadapi hidup dikemudian harinya… Bila dpt masalah kemana kita pergi?? Kita mohon pertolongan dr Allah right??... Tp kita sedar ke x yg kita hanya dekatkn diri pd Allah bila kita dpt masalah je… Bila kita senang kita lupa pencipta kita tp bila ada masalah kita dekatkn diri kita kepadanya…. Cuba kita bayangkn klu kwn kita bila senang tingal kita,,, bila susah dia cri kita… Adakah kita x rasa marah kt kwn kita 2?? Tp 2 larh yg kita lakukn kt pencipta kita… Fikirkan larh,, sy juga menasihatkn diri sy yg kdg2 t’lalu alpa hingga terlupa apa yg sy harus lakukn sebagai hamba di muka bumi ni…  


Ini larh bole dijadikn teman kita...tp ni sy pnye :D

Jadilh org yg kuat dlm menghadapi ujian... Kita jalani larh ujian 2 dgn sebaik mungkin... kdg2 even kita ada kwn, gf/bf sekali pn,,,mereka hnye dpt berkata2 sahaja... kerana kita yg lalui ujian ni n merasai susah n senang...
Akhir kata: BE STRONG :)

Friday, 3 May 2013

KELAB HURU-HARA 8


Assalammualaikum,

Huh~ agak lme gak larh x update blog ni… ok2 hari ni kte xyah bebual bnyk sgt :) hari ni nk cite ckit psl sahabat sy ni…

Klu Rasulullah S.A.W berkahwin untuk membantu wanita2 yg susah utk meneruskan kehidupan mereka… tp kali ni aq nk cite psl kwn aq ni… Nama dia “Capital F”(bukan nama sebenar) dan pasangan dia “Capital N”(bukan nama sebenar).

Diorg ni bercinta agak lme gak larh,, kasih sayang yg diberikan oleh N kepada F membuatkan F sayang kepada N... Kdg2 mereka memang bergaduh (setiap perhubungan pasti ada ujian) tp ketabahan mereka ni melalui suka dan duka bersama,,membuatkn F senang dgn perhubungan mereka...

Namun,, itu semua kerana F ingin menjaga hati dan memberi semangat kepada N... N yg menghadapi ujian berat dalam hidupannya membuatkn F simpati kepada N. Oleh itu, F rela berkongsi hidup bersama N supaya N tetap tabah dalam menghadapi ujian dr YANG MAHA KUASA.

#cinta dgn niat utk membantu dan rasa simpati terhadap pasangan bukan satu cinta yg sia2. Kerana dari situ larh lahir sebuah cinta yg sejati @ setia.

ok ape2 pn aq nk chow dlu~ tunggu entry bru nnti yep….as salam..